Opmerkelijke resultaten op de Olympische spelen van Sotsji 2014

De Olympische spelen worden één keer in de vier jaar gehouden, gelukkig hoeven we niet vier jaar te wachten, want de Olympische Spelen zijn opgesplitst in Zomerspelen en Winterspelen, dus elke twee jaar is er nu een Olympische Spelen. Tijdens de Spelen doen zich altijd opmerkelijk sportieve prestaties voor, een goede prestatie, een sneu verlies, een prestatie boven verwachting, er is altijd wel iets wat het weer heel bijzonder maakt. We hebben voor de Winterspelen in Sotsji 10 opmerkelijke dingen voor u op een rij gezet.

  1. Ireen Wüst behaald vijf medailles bij het schaatsen, een evenaring van de prestaties van de Canadese Cindy Klassen, maar de prestatie van Wüst was net weer iets beter. Ireen behaalde 2 keer goud, driemaal zilver en 1 keer brons. Klassen kreeg voor haar prestaties 1 keer goud, tweemaal zilver en tweemaal brons.
  2. Sven Kramer was de eerste Nederlander die zijn Olympische titel wist te prolongeren. Op de Spelen in Vancouver won hij goud op de 5.000 meter en dat deed hij in Sotsji nog eens weer. Dit had nog geen Nederlander hem voorgedaan.
  3. In 1960 mochten de vrouwen voor het eerst meedoen aan de winterspelen, in dat jaar waren er acht onderdelen bij het schaatsen, de ploegenachtervolgingen, 5.000 meter bij de vrouwen en de 1.000 meter voor de mannen maakten nog geen deel uit van het programma. De Russen haalden op elke discipline een medaille, dat was toen een record, Nederland verbeterde dit record door in Sotsji op alle 12 onderdelen één of meerdere medailles te winnen.
  4. Op de Spelen in Sotsji veroverde Nederland 8 keer goud in het schaatsen, het record stond met zesmaal goud op naam van de Russen behaald in 1960
  5. Nederland heeft in Sotsji 23 medailles met het schaatsen behaald, nog nooit won een land zoveel medailles bij een Olympische Spelen in één tak van sport, hier stond het record op de 14 medailles die de Oostenrijkse skiërs behaalde in 2006 in Turijn
  6. Lieuwe de Boer haalde op de Olympische Spelen in Lake Placid de eerste medaille voor Nederland op de 500 meter, Jan Ykema verbeterde dit in 1988 in Calgary met een zilveren medaille. Maar een gouden medaille zat er nooit in, tot dat in 2014 in Sotsji de gouden, zilveren en bronzen medaille naar Nederland ging met Michel Mulder, Jan Smeekens en Ronald Mulder.
  7. Wat Lieuwe de Boer in 1980 voor het eerst lukte was de dames nog nooit gelukt een medaille op de 500 meter sprint. Margot Boer was in Sotsji de eerste Nederlandse vrouw die een medaille op de 500 meter won, het was de bronzen.
  8. De verschillen op de 500 meter waren al erg klein maar bizar was het op de 1.500 meter, de strijd om goud en zilver werd bepaald door duizendste seconden. Het verschil tussen de tijd van de Pool Brodka en onze landgenoot Koen Verweij was slechts 3 duizendste omgerekend ongeveer 3 centimeter.
  9. Vier toplanden bij het schaatsen veroverden in Sotsji geen enkele medaille, Noorwegen goed voor 80 schaatsmedailles, Amerika 67, Duitsland 38 en Japan 15 medailles bleven na alle 12 schaatsonderdelen met lege handen staan.
  10. In de 90-jarige geschiedenis van de Winterspelen was het maar 6 keer voor gekomen dat er drie atleten uit hetzelfde land op het podium stonden. In 1998 was de clean sweep van Nederland op de 10.000 meter de laatste keer. In Sotsji presteerde Nederland maar liefst vier keer een clean sweep, bij de 500 meter mannen, 5.000 meter mannen, 1.500 meter vrouwen en de 10.000 meter bij de mannen.

Allemaal topprestaties van de Nederlandse Olympische ploeg, daarom kijken we al uit naar de Winterspelen in Pyeongchang, maar beter dan de resultaten van Sotsji kan haast niet.