Doping was gemeengoed bij de Russen in Sotsji 2014

De Olympische Spelen van Sotsji in 2014 moesten Rusland oftewel Vladimir Poetin neerzetten als een sportland die niet te verslaan was. Maar de Russische medailles waren gebaseerd op list en bedrog. Eén van de meest doordachte dopingprogramma’s die de geschiedenis ooit heeft gekend lagen ten grondslag aan de vele medailles die zijn behaald door de Russische sporters in Sotsji.

Natuurlijk is dit niet iets wat nu in één keer naar buiten komt, het Russische ministerie van Sport had de leiding in handen bij het manipuleren van de vele urinestalen van de Russische sporters. Dit gebeurde niet alleen in Sotsji gedurende de Olympische Spelen, maar het vermoeden was er al veel langer, dat het ook gebeurde bij andere grote sportevenementen.

Tientallen atleten uit Rusland die deelnamen aan de Winterspelen in Sotsji, waaronder zeker 15 medaillewinnaars maakten deel uit van een schema dat opgesteld was door de Russische overheid. Dit is mede aan het licht gekomen door uitlatingen van Grigory Rodsjenko die ten tijde van de Spelen in Sotsji leiding gaf aan het laboratorium die de sporters gedurende de Spelen testen. De sporters moesten een speciale cocktail gebruiken, de besmette urinestalen werden door de overheid verduisterd en vervangen door schone urinestalen die voor de Spelen verzameld waren.

Op deze manier werd Sotsji het succes voor Rusland, maar liefst 33 medailles werden er gewonnen, meer dan welk ander land, dus voor Poetin gold het toernooi als een persoonlijk succes. Uiteraard wordt het verhaal van Rodsjenkov ontkend en wordt in Rusland als aanval op de Russische sport gezien. De bevindingen van Rodsjenkov staan niet op zich, ook de antidoping autoriteit WADA sprak al van een door de staat geleid dopinggebruik bij atleten uit Rusland, en het laten verdwijnen van de bewijzen. Rodsjenkov vluchtte uit angst voor represailles naar Amerika, twee van zijn naaste collega’s Nikita Kamajev en Vjatsjeslav Sinev overleden plotseling vlak na elkaar.

Inmiddels is de Russische atletiekunie geschorst voor internationale wedstrijden, ook kwam er in Rusland een groot meldoniumschandaal aan het licht. Meer dan 40 Russische sporters uit 10 verschillende sporten werden betrapt op het gebruik van meldonium ook een verboden middel. De bekende tennisster Maria Sjarapova was één van hen. Een aantal sporters werden ook een tijdlang niet meer gezien bij internationale wedstrijden, ook dat gaf te denken.