Nederland op de Winterspelen van Sotsji in 2014

Nederland deed met 41 sporters mee aan de Olympische winterspelen in het Russische Sotsji. De mondaine badplaats in Rusland had de organisatie in 2007 toegewezen gekregen.

Onderdelen

De meeste Nederlandse deelnemers deden mee aan het schaatsen, maar ook bij het snowboarden en het bobsleeën en shorttrack deed Nederland mee. Bij het bobsleeën waren we vertegenwoordigd bij de mannen in de tweemans en de viermansbob en bij de vrouwen alleen in de tweemansbob.

Bobsleeën

Bij het bobsleeën werden er niet direct medailles verwacht maar Nederland was er toch bij, de tweemansbob met stuurman Edwin van Calker met Bror van der Zijde als remmer haalde een 19e plaats. Beter ging het met de viermansbob, wederom met stuurman Edwin van Calker en remmer Bror van der Zijde aangevuld met Sybren Jansma en Arno Klaassen behaalden een verdienstelijke 11e plaats. De tweemansbob bij de v rouwen met stuurvrouw Esmé Kamphuis en remster Judith Vis behaalden een erg mooie 4e plaats.

Snowboarden

Weinig succes was er voor de snowboarders, bij de mannen werden Dimi de Jong en Dolf van der Wal in de halfpipe 24e respectievelijk 26e. De vrouwen deden het niet veel beter, Nicolien Sauerbreij verdedigde haar titel op parallelreuzenslalom maar werd nu 10e. Michelle Dekker werd op de parallel en parallelreuzenslalom 22e en 19e. Bij de snowboardcross kwam Bell Berghuis in actie, zij kwam niet verder dan een 20e plaats. Cheryl Maas was toch eigenlijk wel een medaille kandidaat maar ze kwam niet verder dan een 20e plaats.

Schaatsen

Dat Nederland een echt schaatsland is werd ook in Sotsji weer bewezen, van de 36 te verdienen medailles gingen er 23 naar Nederland. Maar liefst vier keer was er een clean sweep oftewel goud, zilver en brons, bij de mannen was dat op de 500 meter, 5.000 meter en de 10.000 meter en bij de vrouwen op de 1.500 meter. Gouden medaillewinnaars voor Nederland waren Jorien ter Mors tweemaal op de ploegenachtervolging samen met Ireen Wüst, Lotte van Beek en Marrit Leenstra en op de 1.500 meter. Ireen Wüst ook twee keer op de ploegenachtervolging en de 3.000 meter. Bij de mannen was er goud voor Michel Mulder op de 500 meter, Stefan Groothuis op de 1.000 meter, Sven Kramer twee keer op de ploegenachtervolging samen met Koen Verwey en Jan Blokhuijsen en op de 5.000 meter, en er was goud voor Jorrit Bergsma op de 10.000 meter.

Shorttrack

Sensationeel was de bronzen medaille voor Sjinkie Knegt op de 1.000 bij het shorttrack, nog nooit wist Nederland een medaille te winnen bij het shorttrack.

Medaillespiegel

Met in totaal 24 medailles, 8 goud, 7 zilver en 9 keer brons kon Chef de Mission Maurits Herdriks uitermate tevreden terug kijken op de spelen in Sotsji. Het medaille record van 11 medailles van Nagano kon uit de boeken, om plaatst te maken voor Sotsji 24 medailles. Of deze prestatie in Pyeongchang voor verbetering in aanmerking komt is nog maar de vraag. Nederland eindigde op de overall medaillespiegel op de vijfde plaats, een unieke prestatie voor een niet wintersportland. Nederland eindigde ruim voor landen als Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Noorwegen.