Olympische Winterspelen in Sotsji duurste ooit

De Olympische winterspelen van Sotsji hadden een budget van zo’n 40 miljard euro. Een behoorlijk bedrag, de spelen van Nagano in 1998 waren tot dusver de duurste met 14,6 miljard. De 40 miljard van Sotsji is zelfs meer dan alle Olympische Winterspelen tot dusver bij elkaar opgeteld. De goedkoopste was de eerste Winterspelen in Chamonix in 1924, de kosten waren toen 3 miljoen, trouwens Sankt Moritz deed het vier jaar later voor hetzelfde bedrag.

Toen Sotsji 10 jaar geleden de organisatie kreeg toegewezen was er een begroting van iets meer dan 10 miljard dollar dat bestond uit ongeveer 1,5 miljard dollar voor organisatie kosten en de rest 8,5 miljard dollar voor de infrastructuur, aanleg accommodaties, wegen dat soort dingen meer. Dat het bedrag is opgelopen tot zo’n  40 miljard euro zou te wijten zijn corruptie en infrastructurele projecten.

Onderzoek heeft dus uitgewezen dat de cijfers allemaal zijn herleid aan de hand van de verschillende munteenheden uit die tijd, hier is een tool op los gelaten die door het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis wordt gebruikt, koopkrachtwijzigingen en inflatiecorrectie zijn hier ook in verwerkt. In de kosten is ook rekening gehouden met de aanleg van wegen, vliegvelden etc.

De Winterspelen van Nagano waren met een som van € 14,6 miljard al relatief duur, dit bedrag is het resultaat van een onderzoekscommissie die onderzoek heeft gedaan, omdat de complete administratie verbrand is door de organisatie om onderzoek naar corruptie en omkoping te blokkeren.

De kosten van de Olympische Winterspelen stegen door de jaren heen natuurlijk wel, maar een dergelijke groei zoals de cijfers nu voor Sotsji aangeven geeft toch wel te denken. Maar al met al blijft het een vreemd verhaal dat de spelen van Sotsji vijf miljard dollar duurder uitvallen dan alle andere Olympische Winterspelen bij elkaar. De laatste winterspelen voor Sotsji waren de spelen in Vancouver, het budget was daar € 5 miljard een derde van het budget van de financieel geheimzinnige spelen van Nagano en een achtste wat de Spelen in Sotsji gekost hebben. Ook nu is het eigenlijk weer tijd voor een goed onderzoek maar dan moeten de Russische autoriteiten daar wel aan mee willen werken, maar daar zou het land nog wel niet aan toe zijn.